Open Erf bij Jerina

Gepubliceerd op 1 oktober 2022 om 20:42

Een kijkje over de schutting bij Jerina! 🌱 Even spieken hoe zij een kringloopje probeert te maken in de productie van groente, eieren en vlees. Een regeneratief pareltje tussen de Groningse monoculturen en megastallen. 

Via de erfwinkel van bio-boerderij Landleven in Onstwedde hoorde ik over het Open Erf van dit gezin, dat grotendeels zelfvoorzienend leeft. En zoals dat in permacultuur termen heet gaat de 'overvloed' in de zomer naar andere gezinnen in de buurt en de erfwinkel. Met het boek van Richard Perkins als inspiratiebron passen ze verschillende duurzame technieken toe om een gezond bodemleven en gezond voedsel te kunnen produceren.

Zo verblijven kippen en schapen in verplaatsbare hokken, die steeds verschoven worden naar een nieuw stuk gras. In de winter wordt er voor de dieren een potstal gemaakt, waar ze op een dikke bodem van zaagsel, stro en groenafval staan. Die bodem wordt later een dikke laag vruchtbare compost voor de moestuin. In de moestuin wordt de door Charles Dowding bedachte no-dig methode toegepast: de bodem intact laten en bedekken. Toen Jerina vertelde dat ze ondanks de extreme droogte deze zomer geen enkele keer hoefde te sproeien vielen we bijna om van verbazing! 

Ook worden de uitgebloeide planten niet uitgegraven maar afgesneden, zodat de wortels intact blijven. Zo blijft ook de mycorrhiza intact. Een mycorrhiza is een samenlevingsvorm van schimmels en planten via de wortels. Bijna alle planten werken ondergronds samen met schimmels. Deze absorberen bijvoorbeeld mineralen uit de bodem die ze vervolgens afstaan aan een plant en in ruil daarvoor krijgen ze suikers terug voor hun eigen voeding.

De ruimte en tijd die bij het gezin van Jerina naar het produceren van dierlijke producten gaat zou bij ons naar het voedselbos gaan, want wij eten geen vlees. Zelf eten we liever geen dierenleed uit de industrie, maar zijn we ook niet dapper genoeg om onze eigen dieren te slachten. Gelukkig zijn we inmiddels kundig genoeg om alles wat ons lichaam nodig heeft uit plantaardig voedsel te halen.

Aan de toenemende interesse voor rondleidingen over hun erf merken Jerina en haar gezin dat de interesse in regenatieve landbouw toeneemt. Daarom deelt ze graag haar ervaringen met anderen. Ik ben in ieder geval geïnspireerd en ga thuis gelijk aan de slag! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.