Powerfoods kweek je zelf!

Gepubliceerd op 7 april 2024 om 21:24

Er gaat niets boven de eerste versgeplukte spinazie en sla uit eigen kas! 🍀 Het geheim van een goede weerstand zit namelijk verstopt in superfoods…

 

De bodem maakt het verschil. Want daar werken alle minuscule beestjes keihard om ervoor te zorgen dat alle vitamines, mineralen en sporenelementen in mijn spinazie en sla terecht komen. In de kas heb ik daarom eerst gezorgd voor een goede bodem voordat ik ben gaan zaaien. Het boek ‘Building Soils Naturally’ van Phil Nauta (door Marc Siepman vertaald: Bodem in Balans) vond ik erg inspirerend.

 

Ik ben zo blij met mijn tuintje! Want het geeft de vrijheid om mijn eigen superfoods te laten groeien. En het is onze weg naar een zelfvoorzienend leven in verbinding met natuur. Een organisch leven, in plaats van mechanisch. Als ik goed voor mijn tuintje zorg, zorgt mijn tuin voor mij. Dit is mijn stappenplan voor komend moestuin-seizoen:

 

1- Geen gebruik van pesticiden en kunstmest. Onze tuin is nu nog aan het re-genereren: aan het helen na teveel gifgebruik door de vorige bewoners, waardoor alles uit balans is geraakt. Die balans terugkrijgen zal een tijdje duren, daar hou ik rekening mee. De eerste jaren zullen veel oogsten mislukken door plagen. 

 

2- Hermineraliseren van de bodem, bijvoorbeeld met gesteentemeel. Tekorten aanvullen. Zelf doe ik geen bodemtest, maar kijk ik naar wat de indicatorplanten (opkomende wilde kruiden) mij vertellen. Een lijst daarvan is te vinden in het boek Voedselbos van Madelon Oostwoud.

 

3- De bodem bedekt houden, bijvoorbeeld met bladeren, hooi of bodembedekkers. Ook om droge periodesbeter door te kunnen komen. Hooi in een dikke laag aanbrengen werkt prima, leerde ik van www.permacultuurmetmartin.nl. In die dikke laag maak je simpelweg plantgaten. De Ruth Stout methode werkt ook op die manier. Stro gebruik ik liever niet, daar zitten teveel pesticiden in.

 

4- Bokashi van keukenafval en dat toevoegen aan de hoop om compost van te maken, waarmee ik de bodem bedek. De micro-organismen die daarin zitten gaan het meeste werk doen in de bodem. Zij zorgen dat alle elementen uit de compost weer beschikbaar komen voor de planten. Samen met mijn dochter heb ik www.micropia.nl in Amsterdam bezocht, waar we deze piepkleine levensvormen door alle microscopen hebben kunnen bewonderen. Inmiddels is ze in de tuin haar eigen micro-dierentuin begonnen...

 

5- Energetische bodemvitalisatie. Hier wil ik mij de komende tijd verder in verdiepen, want in de toekomst is dit waarschijnlijk waar het allemaal om draait! Maar net als met mijn eigen lichaam geldt ook hier: eerst moet het fysieke op orde zijn. Want als er teveel tekorten ontstaan zijn heeft energetisch werk weinig nut. De juiste elementen moeten wel aanwezig zijn, anders geen magie…

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.