De toekomst, denk jij daar weleens over na? Hoe ziet het leven er over dertig jaar uit? Hoever zal het met de digitalisering van de mens gaan? Wordt ons eten straks met een 3D-printer gemaakt? Sinds onze verhuizing naar down-to-earth Drenthe is het me duidelijk dat een leven in verbinding met natuur ons veel beter past. Met mijn laarzen in de modder leer ik over de eenvoudig van het leven. Van een gejaagd bestaan naar simpelweg bestaan. En ondertussen leren mijn kinderen dat hun eten niet in de supermarkt groeit. Hoe leerzaam is dat?
Het ontwerp voor onze permacultuur-tuin is inmiddels klaar! Het is een uitgebreid verslag geworden met een fijn stappenplan. Over elk detail is nagedacht. Precies wat deze perfectionist nodig heeft. Zonder de hulp van Arthur www.hetmoeras.com zou ik waarschijnlijk de hazelaars op een veel te winderige plek zetten en de regentonnen op een heel onhandige hoekje installeren. Nu staat in het ontwerp precies waar wat moet komen en waar ik moet beginnen. Want ja, waar begin je? In zone 1 dus. Het is de zone waar je het meeste bent, vaak dichtbij het huis. In permacultuur werk je met verschillende zones, waarbij elke zone een andere functie heeft. Dichtbij het huis begint ons avontuur en gaan we binnenkort starten met het maken van moestuinbakken en een pergola-constructie voor eetbare klimmer. De eerste zaadjes zijn we al aan het ontkiemen. De moestuinbakken heb ik opgebouwd in laagjes van takken, graszoden, lindeblad en compost. Met lindetakken hebben ik een mooie rand gevlochten. Ik ben benieuwd of het lukt!
Een plek creeren waar natuur en creativiteit onderdeel zijn van het leven, dat is onze kernintentie. Via het invullen van een holistisch context zijn we als gezin tot deze basis gekomen. Mijn zoon volgt alle ontwikkelingen op de voet en ik merk dat hij steeds meer interesse toont in gezond eten en lekker bezig is met bakken en koken. Het helpt hem goed te aarden en zich niet teveel te verliezen in beeldschermpjes. Maar vooral bij mijn dochtertje maakt het veel los! Ze plant zaadjes, is een kruidencirkel in de tuin aan het maken, helpt mee met composteren en weet al wat ze later wil worden: kweker. Straks weet ik veel meer dan jij, mama! Zegt ze. En stiekem denk ik: dat weet je nu al. Kinderen die leren hoe ze zichzelf en de aarde gezond kunnen houden. Dit is de re-generatie! Precies wat de toekomst nodig heeft.
Reactie plaatsen
Reacties