Een betere wereld begint in je eigen tuintje! ☮️ Wij voelen ons de re-regeneratie: de generatie die zelf weer verantwoordelijkheid neemt voor onze eigen gezondheid en dat van onze planeet. Maar hoe verbouw je nou eigenlijk voedsel zonder de aarde uit te putten? En hoe breng je biodiversiteit weer terug in het landschap? Het antwoord is: omarm de chaos!
In de natuur staan de kroppen sla niet keurig in een rijtje. En in het bos worden de gevallen blaadjes niet aangeharkt. Daar is een reden voor. Veel mensen hebben niet door dat ze de natuur verarmen doordat ze veel te netjes zijn. De westerse mens is toe aan een nieuwe visie. Eentje waarin het lineaire denken plaatsmaakt voor een diep ontzag voor de werking van complexe systemen in de natuur. Permacultuur- en bodemdeskundige Marc Siepman www.marcsiepman.nl spreekt over het netheidssyndroom. We zullen weer moeten leren de intelligentie te zien in dat wat we nu als doelloosheid zien. In de natuur is rommeligheid juist van levensbelang. Onkruid, schimmel, beestjes en groene aanslag. Het is allemaal onderdeel van het ecosysteem.
Controle is een illusie. Met het boek van Vera Greutink www.tuinsmakelijk.nl onder de arm duik ik in de wereld van polycultuur. In mijn moestuin geen keurige rijtjes, maar combinatieteelt! De indianen waren bekend met deze oeroude wijsheid en gebruikten De Drie Zusters: mais, bonen en pompoen. Het mais groeit de hoogte in, daar laat je bonen tegenop groeien en op de bodem plant je pompoenen. Heel veel planten per vierkante meter, net als in de natuur. Aangevuld met eetbare bloemen en kruiden, zoals goudsbloemen, viooltjes en Oost-Indische kers. Bloemen en kruiden die slakken afschrikken en weghouden. En verderop komt de composthoop waar wormen hun werk doen en egels hun winterslaap kunnen houden. Vlinders smullen van rottend fruit op de grond, die ik gewoon laat liggen. Mijn tuintje gaat een vrolijke, biodiverse chaos worden!
Reactie plaatsen
Reacties