Presentatie voor TU Delft

Gepubliceerd op 17 mei 2023 om 09:01

Ons verhaal wordt steeds bekender! Bram werd gevraagd om voor de TU Delft een presentatie te geven over hoe wij wonen. Hij staat inmiddels bekend als de 'duurzame collega' in Drenthe. 

Door de coördinator duurzaamheid van de TU Delft werden de plannen voor het toekomstbestendig maken van de campus bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst voor werknemers. De campus bestaat uit totaal 161 hectare met zo'n 80 gebouwen. Er wordt ingezet op verwarming via geothermie, zonnepanelen, vervoer zoveel mogelijk per tram of trein en alle kantines over op volledig vegetarisch voedsel.

Omdat duurzaam leven erg leeft onder de werknemers was er ook aandacht voor stappen die je in je eigen leven kunt maken. Bram vertelde over de stappen die wij sinds onze verhuizing nemen naar een zelfvoorzienend leven. Omdat de zekerheid van warmte, energie, schoon drinkwater en gezond voedsel in de toekomst verder af zal nemen. Je kunt op je eigen vierkante meter namelijk zelfredzamer zijn dan je denkt! 


Energie: de eerste stap die we namen was energie-voorziening in de vorm van zonnepanelen. Tegenwoordig zo'n logische stap dat het bijna raar is als je het niet doet. 

Warmte: Vooral via The Green Village heeft Bram veel nieuwe innovaties ontdekt, zoals de Heat Cycle. The Green Village is een regel-luw openlucht-laboratorium op de TU Delft Campus, waar nieuwe technologieën worden uitgeprobeerd. Een soort vrijstaat voor uitvinders! thegreenvillage.org


Water: omdat schoon drinkwater door vervuiling steeds schaarser gaat worden in de toekomst onderzoeken we andere mogelijkheden dan leidingwater. Onze bron bevat helaas teveel metalen. Daarom onderzoeken we nu de mogelijkheden van eigen drinkwater voorziening met regenwater.

 

Voedsel: leven volgens de permacultuur principes plaatst ons weer terug in het ecosysteem. Samenwerken met natuur zorgt voor biodiversiteit en gezond voedsel. Ons voedselbos is in het najaar aangeplant en zal rond 2030 volwassen zijn. In de tussentijd gebruiken we een deel van de tuin als moestuin. Ook passen we langszaam onze eetgewoonten aan naar veganistisch/vegetarisch.

Afval: de toekomst is rond! Al ons organisch afval wordt gecomposteerd voor de tuin. Ook onderzoeken we een droogtoilet en willen we circulair sanitair aanleggen. Verpakkingsloos bestellen doen we bij Pieter Pot. Ons doel is dat ons huishouden geen afval meer produceert. 


Onze doelen maken indruk! Er werden na afloop veel vragen gesteld en Bram vond het erg leuk om onze bevindingen met anderen te delen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.