Meehelpen in het Wessingerboerbos

Gepubliceerd op 15 november 2024 om 10:34

Samen met mijn dochter hielp ik in december mee met de aanplant van het Wessingerboerbos van de familie Luring. Sinds we in Drenthe wonen komen we bijna elke week in de boerderijwinkel van de familie in Onstwedde. Al generaties lang is deze familieboerderij actief, ze zijn aangesloten bij de Caring Farmers en boeren zoveel mogelijk in samenwerking met natuur. 

 

Rianne en Marijke Luring geloven dat er een toekomst ligt in alternatieve vormen van landbouw, zoals een agrarisch voedselbos. In 2021 zijn zij begonnen met het uitwerken van hun plannen en inmiddels begonnen met de aanplant. In de winter van 2024 is een groot deel van de vruchtbomen en -struiken aangeplant op hun land in het Groningse Wessinghuizen. Naast gangbare soorten, zoals appels en peren, worden er ook minder bekende soorten als honingbes en zwarte moerbei geplant. Want er groeit meer dan genoeg op eigen bodem, dus eigenlijk is het raar dat er zoveel voedsel geïmporteerd moet worden.

 

Over het ontwerp is goed nagedacht door Rianne, die landschapsarchitect is. De lijnen en vormen komen overeen met de historische indeling en heggen die er ooit waren. Er komt een bosweide met een hoogstam fruitgaard met deels historische (streek)rassen en deels nieuwere rassen. Daarnaast ook een agro-forestry-deel: dit systeem bestaat uit rijen van bomen en struiken waar efficiënt geoogst kan worden. Deze hebben de vrijwilligers inmiddels geplant met wol eromheen gewikkeld, om vraat van herten te voorkomen. Naast het perceel is een prachtig natuurgebied, met veel nieuwsgierige wilde dieren die ook door het Wessingerboerbos mogen lopen.

 

In de nabije toekomst wordt ook een deel natuurlijk voedselbos aangeplant, waar de plantdichtheid hoog is, met bijzondere soorten en maximaal ruimte voor biodiversiteit. Rondom het perceel zijn speciale oevers gemaakt, om ook een diversiteit aan leven in de sloten te stimuleren. Nu al zijn er op de wildcamera buizerds, vossen en andere wilde dieren te zien! Ze zijn welkom in een voedselbos, want ze houden plagen in bedwang waardoor er een evenwichtig ecosysteem ontstaat.

 

Mijn dochter fantaseert er ondertussen lekker op los: zij ziet in het Wessingerboerbos een prachtige gelegenheid om haar eigen Capybara Camping te beginnen... 


Bij de aanplant krijgen de zussen hulp van een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Wil je op de hoogte blijven? Neem dan een kijkje op: www.westerwoldsgoud.nl

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.